Egyedi css használata wordpress oldalakon

Egyedi css használata wordpress oldalakon

WordPress oldal készítésekor rengetegszer előfordul velem, hogy az ügyfél igényeinek megfelelően módosítanom kell az előre kiválasztott sablon olyan stílusbeli részeit, amire külön nincs beállítási lehetőség. Ebben a cikkben megoldást mutatok erre a problémára, egyedi css hozzáadásával.

Annak, aki még csak most ismerkedik a css, html nyelvekkel, annak ajánlom a w3school oldalát, ahol kíváló leírást lehet találni a programozási nyelvekkel kapcsolatban.

Mit lehet tenni, ha a sablon nem biztosít lehetőséget a stílus módosítására?

Első lépésben, meghatározzuk hogy pontosan hol és milyen stílusbeli változtatást szeretnénk. Erre a legalkalmasabb, ha egyik böngészőnkben a forráskódban megkeressük az “elem kijelölése” gombbal a megfelelő részt. Ezt követően megnézzük, hogy a HTML kódban az adott attribútumok között beállított-e az “id” vagy a “class”. Szerencsésebb, ha az “id” megadott, mert ilyenkor csak az adott elemnek módosul a stílusa, ellenben a class-nál, ahol pedig az összes helyen, ahol megadott ugyanaz az osztály.

Amennyiben sikeresen megtaláltuk a kívánt HTML elemet és meghatároztuk az azonosítását, akkor két dolgot tehetünk:

Az első lehetőség:

Felkeressük a sablon egyedi css megadását. Ez a sablon szerkesztésén belül a további css hozzáadása fülön belül található. Itt a forrásmezőbe beillesztjük:

  • id meghatározása esetén “#meghatarozott_id {}”,
  • class esetén, “.meghatarozott_class {}” -t.

A kapcsos zárójelek közé a módosítani kívánt stílus kódot tegyük. Néhány esetben előfordulhat, hogy nem fog működni a kívánt változtatás. Ennek oka, hogy bizonyos stílusok felülírják az általunk megadottakat. Ilyenkor lehetőségünk van még a megadott stílus, és a lezáró pontosvessző közé beírni a “!important” szót. Ezzel jelezzük a böngészőnek, hogy mindenképpen az általunk használni kívánt stílus érvényesüljön. Például szín beállításánál “color: red;” helyett a “color: red !important;” -et használjuk.

A második lehetőség:

Megkeressük a sablon stílus fájljai között a kívánt stílus-t, majd helyben módosítjuk. Végezetül pedig a módosított fájlt visszatöltjük a szerverre.

Összegezve:

Több mód is létezik a stílus megváltoztatására, egyedi css kód hozzáadásaára, ha a sablon beállításai erre nem biztosítanak lehetőséget. A két felsorolt lehetőség közül az elsőt ajánlanám, mivel abban az esetben nem kell a sablon egyes fájljait módosítani. Ez pedig azért fontos, mivel ha a jövőben frissítenénk a sablont, akkor elvesznének az általunk létrehozott változtatások.

Amennyiben más módszert is ismersz a stílus változtatására, írd meg a hozzászólásoknál!