wordpress weboldal készítés menete

WordPress weboldal készítés: Mire érdemes figyelni?

Manapság létfontosságú egy vállalkozásnál, hogy rendelkezzen weboldallal, ugyanis az internet a vezető hirdetési felület.  Legtöbben az internetet használva keressük meg azokat a termékeket, szolgáltatásokat, amikre szükségünk van.
Mivel ekkora igény van a weboldal készítésre, így számos vállalkozás foglalkozik ezzel.  WordPress weboldal készítés előtérbe került a hagyományos kézzel írt weboldalak készítésével szemben, ugyanis sokkal egyszerűbb egy wp weboldal készítése, így gyorsabban elkészül a weboldal, kisebb költséggel jár a megrendelőnek és ezek mellett nagy mértékben személyre szabható.
Alapvetően fontos, hogy mindig számunkra szimpatikus, megbízható vállalkozóval, céggel dolgozzunk együtt.
Ebben a bejegyzésben röviden áttekintjük, hogy mi az a pár alapvető dolog, amire érdemes odafigyelni weboldal készítéskor.

Határidők

Talán az egyik legkézenfekvőbb, de egyúttal legfontosabb része egy weboldal rendelésnek. Természetesen nem csak a készítőre vonatkoznak határidők, hanem a megrendelőre is. Mindkét fél igyekszik betartani a határidőket, de előfordulhat olyan külső tényező ami miatt ez nem sikerül. Így pedig csúszhat az átadás. Ajánlott a  szerződésben külön erre kitérni, hogy milyen késlekedésnek milyen következményei lehetnek. 

Megrendelő feladatai

Egy professzionális wordpress weboldal készítés esetében sem ideális mindent a készítőre bízni, mivel akkor a megrendelő elképzelésétől teljesen különböző eredmény is születhet. Ilyenkor is igaz, hogy fontos a jó kommunikáció a megrendelő és a weboldal készítője között.

Érdemes a weboldalon szereplő képeket és a szövegírást legalább részben a megrendelőnek vállalnia. Fontos, hogy mindig legyen egyértelmű, hogy ki mit vállal és ezek a vállalások szerepeljenek a szerződésben is.

Egyszerűbb és gyorsabb a fejlesztés,ha bizonyos keretek között, egy adott irány mentén tud dolgozni a weboldal készítője. 

Természetesen egy profi készítő ezen keretek között a tapasztalatával és elég mozgástérrel a legjobbat ki fogja tudni hozni elképzeléseinkből. 

Tervezett oldal leírása 

Amikor kézhez kapjuk a szerződést lényeges, hogy pontosan szerepeljen benne mit is fogunk kapni a pénzükért. Nézzünk példának egy wordpress weboldal készítését.

Ebben az esetben a szerződésben a következőket kell feltüntetni:

  • A weboldal wordpress CMS rendszerre fog épülni.
  • A használni kívánt template neve, esetleg járulékos költsége,
  • A weboldal oldalainak a listája, azok rövid tartalmi leírása
  • A weboldal fejlécének és menüjének leírása
  • A weboldalon felhasználni kívánt képek, galériák, ikonok megadása
  • Pontos elképzelés esetén mellékletben a weboldal szövegezése csatolva
  • A pluginok listája, melyek telepítésre kerülnek. 

A felsorolásból jól látható, hogy egy megfelelő szerződés még a legegyszerűbbnek tűnő oldal esetében is, ki kell hogy térjen egyes részletekre. Ez azért fontos, mert ezzel lehet védeni mind a megrendelőt mind a késztőt és elkerülni a későbbi vitás kérdések felmerülését. 

Utólagos módosítás

Lehet bármennyire jó a terv és pontos a szerződés,a végeredmény akkor is eltérhet a megrendelő elvárásaitól. Itt nem nagy, hanem kisebb változtatásokra gondolunk elsősorban. Erre az esetre egy tapasztalt készítő felkészül és eleve a szerződésbe foglalja, hogy pontosan hány módosítást vállal a már elkészült oldalon és ezeket milyen határidővel. 

Garancia

Fontos kérdés, hogy a készítő milyen garanciát vállal. Elsősorban az szokott lenni a kérdés, hogy ha valamiért, az elkészült oldal hibásan működik, akkor az milyen keretek között fog javításra kerülni. Továbbá, hogy a készítőn kívül más is karban tudja -e tartani az oldalt. Például wordpress rendszer esetén, egyedi változtatások után, a változtatások listáját mellékletben megkapja a megrendelő. Ez alapján már bármelyik másik szakember is  karban tudja tartani az elkészült oldalt. 

Összegzés:

Érdemes alaposan felmérni a lehetőségeinket weboldal rendelés esetén, több helyről ajánlatot kérni.
A kapott ajánlatok közül érdemes azt választani ahol a fent megadott főbb szempontok mindenképp szerepelnek az ajánlatban, szerződésben. Ez a lépés mindenképpen biztosíték arra, hogy egy jó szakemberrel fogunk együtt dolgozni.
Ha szeretnél még többet megtudni arról, mire figyelj egy szerződésnél olvasd el ezt a cikkünket.
Végül olyan ajánlatot fogadjunk el, ami mindenképpen hosszú távú megtérülést fog hozni vállalkozásunknak.