Weboldal szerződés - Ezt jó ha tudod!

Weboldal szerződés – Ezt jó ha tudod!

Miután megbíztunk egy számunkra szimpatikus vállalkozót ill. céget weboldalunk elkészítésével, a részletek megbeszélését követően sor kerül a weboldal szerződés megkötésére. Ez egy lényeges mozzanat, hiszen a szerződésben rögzítjük, hogy mik a kötelességei, feladatai, felelőssége a megrendelőnek és a kivitelezőnek. Vitás kérdés esetében a szerződésben foglaltak a mérvadóak!

Összefoglaltunk pár pontot , amikre mint megrendelő érdemes odafigyelni egy weboldal készítési szerződéssel kapcsolatban mielőtt az aláírjuk.

A szerződésről általában

A szerződés akkortól érvényes, amikortól a felek aláírták azt és adott esetben a megrendelő az előleget kifizette. Akkor szokták teljesítettnek tekinteni, amikor a tervezett weboldal elkészült és átadásra került. 

A weboldal készítési szerződésbe szokták foglalni az oldal tartalmi leírását és a tervezett dizájnját is. 

Itt is a pontos kommunikáción van a hangsúly: fontos az elejétől a tisztázni, hogy mit vállal a kivitelező és mit nem, így számos vitás helyzet elkerülhető!

Vállalások

Egy jól megírt szerződés részletesen tartalmazza, hogy mik a vállalások. Ez igaz mint a kivitelezői, mint a megrendelői oldalra is, hiszen nem csak a kivitelezőnek vannak kötelességei egy weboldalkészítés során. Mielőtt a szerződéskötés megtörténik érdemes megbeszélni, hogy mit tartalmaz az adott weboldal készítési csomag, ki biztosítja a tartalmi elemeket (szövegek, képek) és minden munkafolyamatnak milyen határidőre kell elkészülnie. 

Tervek

A weboldal elkészítésének alapja a tervezés. Ha rászánjuk az időt, hogy a weboldalt minél inkább megtervezzük, annál gyorsabb a tényleges fejlesztés és ezáltal rengeteg pénzt tudunk megspórolni. Ugyanis ha még nincsenek kiforrott elképzeléseink hajlamosak vagyunk több felesleges változtatást kérni, így növelve a költségeket. Minden megbeszélt tervet, változtatást írásban is rögzítsük, ezeket a továbbiakban a szerződésbe kell foglalni. Kifejezetten fontos az is, hogy a megbeszéltekhez képest hány változtatást kérhetünk ingyen.

Garancia

Mint minden terméknél és szolgáltatásnál, így a weboldal fejlesztésénél is vállalni kell garanciát. Lényeges kérdés, hogy ez a garancia milyen problémák ill. hibák esetén érvényesíthető. Az oldal átadását követően előfordulhat, hogy találunk egy-egy elírást, nem oda illő képet, ezen esetekben a javítás garanciális.  Azonban lehetséges, hogy a weboldal valamilyen okból kifolyóan rendellenesen kezd el működni holott az átadáskor minden funkció tökéletesen használható volt. Ilyenkor a garanciális javítás nem minden esetben egyértelmű. 

Tulajdonjog

Egy szerződésnek minden esetben tartalmaznia kell, hogy a megrendelő milyen jogokkal rendelkezik az elkészült weboldal felett. Többnyire a szerződés lejárta és vagy megszűnése után a megrendelő tulajdonjogába kerül az elkészült weboldal. A kiegészítő fejlesztésekre, forráskódokra, amik a kivitelező szellemi termékei a kivitelező igényt (tulajdonjogot) tarthat. Ez különösképpen akkor lényeges, ha a későbbiekben nem a kivitelezővel szeretnénk továbbfejleszteni az oldalt. Minden esetben legyünk vele tisztában, hogy milyen jogokkal rendelkezünk!

Rejtett költségek

A kivitelezővel érdemes előre tisztázni, hogy milyen rejtett költségek lehetnek, amit a szerződés nem foglal magába. Ilyen éves díjak lehetnek a tárhely, WordPress esetén a  sablon illetve más prémium bővítmények, valamint a domain név díjai. 

Vannak olyan webfejlesztők, akik az ilyen költségeket az elejétől fogva beleszámolják az weboldal készítési árába.  

Felmondás

Fontos része a szerződésnek továbbá az, hogy azt hogyan tudjuk felmondani. A weboldal fejlesztése során sajnos előfordulhat, hogy nem vagyunk megelégedve a kivitelező munkájával, ilyenkor lényeges kérdés, hogy hogyan tudjuk felbontani a megkötött szerződést úgy, hogy minél kevesebb anyagi kár érjen. 

Összegzés

Mindkét fél érdeke, hogy a weboldal szerződés egyértelműsítse, hogy mit kapunk a kivitelezőtől, mik a felek kötelezettségei, mik a határidők. Ha valamilyen pontot nem tartalmaz, az a szerződés, amit a kivitelezőtől kapunk, akkor ne féljünk megkérni az illetőt, hogy foglalja bele a számunkra fontos további részleteket is.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ilyen és ehhez hasonló tippeket kapj, illetve, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és akciókról!

Szeretnél weboldalt? Akkor itt tudod megnézni weboldal ajánlatainkat!