10 dolog, amire figyel weboldal készítésekor

10 tipp, amire jó ha odafigyelsz saját weboldal készítés esetén

Ez a cikk elsősorban azoknak készült és próbál segítséget nyújtani,akik szeretnének egy saját weboldalt. Mielőtt jobban elmerülnénk a témában, szeretnék mutatni néhány számot itt. Az adatokból jól látszik, hogy napjainkban az online aktivitás egyre csak nő, már mondhatni, hogy percről percre is. 
Köszönhetően a WordPress, Drupal, Joomla és még sok más hasonló rendszernek, a weboldal készítés gyorsan és költséghatékonyan lehetséges. Régebben csak a nagyobb vállalatoknak volt lehetsége egy komolyabb honlapot megfizetni, napjainkban viszont ez bárkinek elérhető.

Megfelelő domain név választása

Talán ez a legfontosabb része egy weboldalnak. Nehéz megfelelő domain nevet választani, mert egyszerre kell rövidnek, megjegyezhetőnek lennie és a céget, vállalkozást, brandet képviselnie. Egy jól megválasztott név mindenképpen teljesíti ezeket a feltételeket, épp ezért ilyet találni egyáltalán nem egyszerű.Választáskor mindig igyekezzünk arra, hogy a fent felsorolt feltételek a lehető legjobban teljesüljenek.  

Tárhely választás

Nagyon sok lehetőségünk van, amikor tárhelyet szeretnénk választani. Sokan azt mondják, hogy egy tárhely mindenkinek tökéletes, de a valóságban mindenkinek egyedi igényei vannak. A tárhely választást továbbá befolyásolja az oldal látogatóinak száma. Például más tárhelyre van szükség, ha kevesebb mint 10000 ember nézi meg az oldalt havonta és másra, ha egy új közösségi média oldalnak keresünk megfelelő tárhelyet. Természetesen sok küldönbség van a megosztott és a dedikált tárhelyek között, mind árban mind pedig teljesítményben. 

Rendszer választása

Az esetek többségében az emberek nem tudnak vagy nem akarnak teljesen saját honlapot készíteni. Ilyenkor viszont a weboldal készítés alapja egy tartalomkezelő rendszer, azaz CMS. A WordPress tartalomkezelőt ajánlom mindenkinek, mivel kisebb forgalmú oldalak felépítésére tökéletes a bővíthetősége miatt.

A WordPress mellett természetesen nagyon sok más rendszer van a piacon mint a Drupal vagy Joomla. Számos tárhely már segítséget nyújt ezen rendszerek telepítésében, ami azt jelenti, hogy néhány lépés megtétele után, természetesen ha már rendelkezünk domain  névvel, ami megfelelően van beállítva és tárhellyel, akkor már él is a weboldalunk. 

Stílus választása 

A weboldal stílusának kiválasztása egy hosszabb folyamat részre. A legtöbb esetben nincs pontos elképzelése az ügyfélnek mit is szeretne. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy a legfőbb versenytársak weboldalain milyen stílust használnak, mivel ezek után már lesz egy elképzelünk arról, hogy az adott piaci ágazatban az emberek milyen oldalakhoz vannak szokva. A fentebb említett WordPress CMS rendszerben a stílust elsősorban  a téma határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a téma biztosít egy keretet arra, hogy pontosan miket tud a webfejlesztő szakember később beállítani, hogyan tudja majd személyre szabni az oldalt az ügyfél igényeinek megfelelően. 

Funkciók kiválasztása

Minden oldalnak más és más funkciói, tulajdonságai vannak. Viszont vannak olyan oldalak, amik a legtöbb honlapon megegyeznek. Ilyenek például a sütik, az ASZF, adatvédelmi nyilatkozat, kapcsolat. Rengeteg tulajdonság van, amiket a weboldal készítés előtt érdemes jól átgondolni és összeírni. Ez már csak azért is hasznos, mert így pontosabb képünk lesz arról, mit szeretnénk. Természetesen ehhez is lehet használni a konkurensek oldalait, ahol meg tudjuk nézni, hogy számukra is mit szükséges, illetve mit érdemes beleszerkeszteni az oldalba. 

Weboldal optimalizálás

Ez egy hatalmas része  az egész honlap készítési munkának, de dióhéjban a lényeg, hogy oldalunk optimalizálva legyen az aktuális internetes elvárásokhoz. Ez napjainkban azt jelenti, hogy egy weboldalon használt képek megfelelően legyenek tömörítve, ne legyenek a szükségesnél nagyobb méretben megjelenítve. Továbbá mindenképpen érdemes megbizonyosodni arról, hogy az elkészült weboldalunk teljesen mobilbarát, ami azt jelenti, hogy egységesen jól jelenik meg, minden típusú kijelzőn. 

Weboldal biztonság

Legyen bármilyen oldalunk, készüljön bármilyen rendszer segítségével, vagy legyen egyedi fejlesztésű, a legfontosabb a biztonság. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a lehető legjobban védett az oldalunk a támadásokkal szemben. Ez a weboldalak  esetében azt jelenti, hogy mindenhol legyen megfelelően erős jelszó beállítva. Lehetőleg a webfejlesztőknek külön bejelentkezési felhasználója legyen a honlapunkhoz. Figyeljünk oda, hogy, mindig frissítsük az oldalunk bővítményeit, témáját. Lehetőségekhez képest érdemes használni tűzfalat, spam szűrőt, antivírus keresőt és bármilyen elérhető biztonsági beállítást.

Weboldal marketing

Köszönhetően a sokféle közösségi média platformnak, könnyen el lehet az általunk készített tartalmat juttatni a közönségünkhez. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy weboldalunkon olyan tartalom legyen, ami okot az az emberekre, hogy rendszeres időközönként meglátogassák. Az e-mail marketing még mindig az egyik leghatásosabb módszer, az emberek elérésére. Szerencsére itt is sok rendszer áll rendelkezésünkre, mint például a MailChimp. Minél hamarabb kezdjünk el feliratkozókat gyűjteni, hogy egy megfelelő listánk legyen az e-mail marketing számára. 

Keresőoptimalizálás

Sajnos napjainkban sokan azt gondolják, hogy amint lezárult a weboldal készítés, már jönnek is az új ügyfelek. A valóság legtöbbször sajnos nem ez. Ahhoz, hogy honlapunkon organikus forgalom legyen, tehát az emberek maguktól találják meg, ahhoz a különböző kereső motorokban előre kell kerülni. Ehhez pedig keresőoptimalizálás az az SEO szükséges.  Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a honlap készítő ügynökség, akit megbíztunk, legalább az alap SEO beállításokat végezze el az új oldalunkon. 

Weboldal karbantartás 

A weboldalak többsége igényel karbantartási munkákat. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincsenek hibás linkek az oldalon, illetve ha vannak is, azok át vannak másik oldalra irányítva. Törekedjünk arra, hogy a honlapunkon használt bővítmények, kiegészítő funkciók mindig a legfrissebbek legyenek, lehetőleg a legfrissebb trendeknek és technológiának megfelelően.  

Összegezve

Egy weboldal fejlesztés egyáltalán nem kis dolog. Talán egy kezdetleges weboldal összerakása könnyű, de megannyi dolgot át kell gondolni ahhoz, hogy versenyképessé is váljon. Remélem ez a néhány tipp segít számodra mind az új weboldalad tervezésében vagy a jelenlegi felújításában. Ha bármiben elakadnál, vedd fel velünk a kapcsolatot és megnézzük hogy tudunk számodra segíteni. 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg ismerőseiddel!