Weboldal készítés: Milyen előnyökhöz jutsz egy saját weboldallal?

Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik vállakozók, de még nem rendelkeznek honlappal, de már elkezdtek gondolkodni egy saját weboldal készítés ötletén. Napjainkban a legtöbb ágazatban már szinte elengedhetetlen egy weboldal a vállalkozásunk számára. Természetesen maga a honlap megléte nem elegendő, szükséges hogy letisztult, modern, reszponzív, így pedig versenyképes legyen.

Weboldalakkal kapcsolatos statisztikák

Először szeretnék néhány általános statisztikákat megmutatni a kisvállalkozások weboldalhoz való viszonyulásával kapcsolatban:

weboldal előnyök statisztika

forrás

A fenti diagram azt mutatja, hogy még napjainkban is, rengeteg vállakozás van , ami valamilyen okból kifolyólag még nem terjeszkedik online. Ez pedig mindenképpen egy piaci rést jelent, amit könnyen ki lehet használni.

Weboldal készítés előnyei

A következőekben 5 pontban összeszedtem az általam legfontosabbnak tartott előnyöket, amit egy weboldal biztosítani tud számukra:

  • Ismertség növelése 
  • Pénzt spórol hosszú távon
  • Egy weboldal mindig elérhető
  • Bizalom kiépítése, referencia bemutatása
  • Több ügyfél Gyorsabb ügyfélkezelés

Ismertség növelése

A legtöbb ember az interneten keres rá arra, amire szüksége van: árak összehasonlítása, bolt kínálatának megnézése, étterem keresés stb.

Ha nincs weboldalad, akkor az ilyen lehetséges ügyfeleket el fogod veszíteni, akik végül a konkurenciánál fognak kikötni. 

Sokan kezdetben saját ingyenes megoldással próbálkoznak, mivel ha magamnak is meg tudom csinálni akkor miért fizessek érte? Nagyon sok indokot fel lehet hozni arra, hogy miért érdemes egy szakember segítségét kérni, de az mindenképpen biztos, hogy egy ingyenesen összerakott weboldal is jobb a semminél. Ha viszont ilyen weboldallal rendelkeztel, akkor érdemes feltenni a kérdéseket,hogy 

  • Valóban olyan jó az oldal, mint ha egy webfejlesztő csinálta volna? 
  • Valóban megfelelően épülnek fel az egyes oldalak? 
  • Megfelelő képeket vannak az oldalon? 

Pénzt spórol hosszú távon

Sok kis vállalkozás, főképp induláskor gondolhatja azt, hogy neki nincs költségvetése egy professzionális weboldalra. De ez valóban így van? Egy weboldal árát rengeteg dolog meghatározza, kezdve a stílussal, animációkkal, beépített extra funkciókkal stb. Ha kisebb költségvetésű az adott vállalkozás, akkor mindenképp érdemes olyan megoldást kérni a webfejlesztőtől, amit később lehet bővíteni, fejleszteni.

 Például ilyen megoldás lehet egy wordpress weboldal készítő szakember felkérése. Azért wordpress, mert tökéletesen alkalmas egy induló vállalkozás számára, továbbá jelentősen csökkenthetőek vele a költségek, és könnyen lehet a későbbiekben is bővíteni.

Egy weboldal összehasonlítva más hirdetési módokkal, újság, facebook, rádió és egyéb hirdetési felületek,könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy a weboldal fejlesztési költsége jóval alacsonyabb hosszú távon, az ismertséghez képest,amit hoz.

Egy weboldal mindig elérhető

Egy vállalkozó legtöbbször nem elérhető a nap minden percében. Például vannak olyan helyzetek, amikor már meglévő ügyféllel foglalkozik a  vállalkozás és nem tudja felvenni a telefont. Egy weboldal ellenben a nap 24 órájában elérhető az év 365 napján. 

Nagyon sok olyan módszer van, ahogy az odal látogatói egy tetszőleges űrlap segítségével felvehetik veled a kapcsolatot, a nap bármely szakában, a hét bármely napján. Természetesen az ilyen megkeresésekre elég akkor válaszolnod, amikor legközelebb számítógéphez tudsz ülni. 

Egy weboldal továbbá mivel mindig elérhető, ezért nagyon könnyen tudnak az ügyfeleid tájékozódni a legújabb vállalkozásoddal / szolgáltatásokkal kapcsolatos információkról.

Bizalom kiépítése, referencia bemutatása

Egy vállalkozásban kulcskérdés a bizalomépítés az ügyfelekkel. Erre azért van szükség, mert egy érdeklődő csak akkor lesz az ügyfelünk, ha megbízik bennünk, az általunk nyújtott szolgáltatásban vagy a kínált termékben.

Egy weboldal kiválóan alkalmas a már meglévő referenciáink bemutatására, vagy portfóliónk prezentálására. Ez azért is hasznos,mert növeli a bizalmat, hiszen leendő ügyfeleink tudják, milyen minőségű munkára számíthatnak. 

Több ügyfél, gyorsabb ügyfélkezelés

Ha nagyobb az ismeretségünk,akkor több emberhez jutunk el. Ebből pedig következik, hogy az eladási arányoknak megfelelően több ügyfelünk is lesz a leendő weboldalunk segítségével. 

Egy megfelelően elkészített weboldal nagyban hozzá tud járulni az ügyfélkezelés felgyorsításához. Például, ha a vállalkozásban az egyes szolgáltatások igénybevétele időpontfoglalással történik, akkor egy időpont kiválasztó lehetőség beépíthető az űrlapba, amit az oldal látogatói kitöltenek. Továbbá egy weboldalon szokás a gyakran ismételt kérdéseket feltölteni ,ami pedig megspórolja a vállalkozásnak azt az időt, amit az ugyanolyan kérdések megválaszolásával töltene. 

Összegzés

A weboldal készítés megannyi előnyt nyújt vállalkozásunknak. Rengeteg lehetőség van benne,viszont az, hogy ezeket mennyire használjuk ki, az csak rajtunk múlik.