A frissítés fontossága, a Kindle olvasó tabletek sérülékenysége

Egy nyáron megjelent közlemény szerint rengeteg Kindle tulajdonos kerülhetett potenciális veszélybe. Habár mostanra a hibát elhárította az Amazon, ez egy jó példa az elavult rendszerek sebezhetőségére. 

A CheckPoint szakemberei által felfedezett biztonsági rés lehetővé tette kiberbűnözők számára, hogy a felhasználó Amazon fiókjához hozzáférjen és meg tudjon nézni bármilyen ott szereplő adatot (vásárlási előzmények, érdeklődési kör stb.). További részletek itt.

A probléma gyökere itt is hasonló mint egy számítógépes program esetében, hogy az egyes szoftvereket, jelen esetben könyveket az emberek ingyenes forrásokból próbálják beszerezni. Sajnos ezek bármelyike tartalmazhat potenciálisan kártevőket, melyek a fentebb említett hibákat kihasználják. 

Hibázott -e az Amazon?

Sajnos erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Mint minden programot, ezt is emberek készítettek, így pedig lehetnek benne hibák. Ennek ellenére az Amazon már kijavította az említett biztonsági rést. Mostanra minden internethez csatlakoztatott olvasó tablet automatikusan frissült és ez által a veszély elhárult.

Frissítések fontossága

Az Amazon által forgalmazott Kindle olvasó tabletek, más néven e-bookok esete jól mutatja, hogy bármilyen szoftverben lehetnek biztonsági rések. Még azokban is, amikről eleinte ezt nem feltételezünk. Ez persze sokkal inkább igaz olyan szoftverekre, amit a mai napig fejlesztenek. Ilyenek például a honlapok. Ezért is érdemes minimális befektetést fordítani a weboldalak karbantartás elvégzésére, hogy meg tudjuk előzni a komolyabb problémákat.