Search Console Insights főoldal

Az új Search Console Insights eszköz használata

A Google egy hete tette mindenki számára elérhetővé az új  Search Console Insights elemző eszközét. Az új eszköz feladata, hogy a már meglévő Search Console és Google Analytics összekapcsolásával jobban meg tudjuk érteni az oldalunk látogatóit. Pontosabban fogjuk tudni, hogy miért jöttek az oldalunkra, ezáltal pedig jobban fogjuk tudni optimalizálni oldalainkat. 

Az új Search Console Insights eszközzel számos olyan előnyhöz jutunk, amik segítségével pontosan tudni fogjuk mire kerestek rá a látogatók, hogy melyik a legnézettebb aloldal és az oldal melyik tartalmát találják meg az emberek. 

Search Console Insights összekapcsoló oldal
Search Console Insights összekapcsoló oldal

Ezek a statisztikák egyaránt előnyösek lesznek a weboldal készítés során és a weboldal tulajdonosoknak is egyaránt. 

Kezdetek

Már tavaly lehetett pár információt tudni 2020 augusztusa körül arról, hogy tesztel egy új elemzőt a Google, de akkor még csak meghívásos alapon lehetett használni. Szerencsére, ezt egy hete feloldották és ma már mindenki számára elérhető (vagy elérhetővé fog válni, ha még nem lenne az). A Google új elemzője még béta tesztelési fázisban van a cikk megírásakor. Ez azt jelenti, hogy még lehetnek kisebb hibák a működése közben, illetve a felület a későbbiek folyamán még változhat. 

mobilbarát, responsive weboldalkészítés
mobilbarát, responsive weboldalkészítés

Új elemző eszköz elindítása

Az új eszköz használatához  össze kell kapcsolnunk a meglévő Search Console fiókunkat a Google Analytics fiókunkkal. Tehát az új elemző eszközt csak abban az esetben fogjuk tudni használni, ha már az említett két másik eszköz hozzá van kapcsolva az oldalunkhoz. 

  1. Az eszköz használatához első lépésként nyissuk meg a weboldalunk Search Console-ját. A művelet elvégzéséhez admin jogosultsággal kell rendelkezni. 
  2. Kattintsunk az áttekintés menüpont alatt a felugró sárgás téglalapban a “Search Console Insights” feliratra. 
  3. Az új oldalon kattintsunk a “társítás indítása” gombra. Aki részletesebb információt szeretne, az itt megtalálja
  4. A megerősítő ablakban láthatjuk az összekapcsolni kívánt tulajdonokat. Amennyiben azok helyesek, úgy kattintsunk az összekapcsolás gombra.  
  5. Pár másodperc elteltével egy újabb felugró ablakban láthatjuk, hogy sikeres volt az összekapcsolás. Kattintsunk a frissítés gombra

A sikeres összekapcsolást követően a Search Console Insights főoldalán megjelennek az új adatok. Továbbá a megadott e-mail címre fogunk kapni egy levelet a Google-től az összekapcsolásról.