megjeleno vs mozgo animacio

Megjelenő vs mozgó animáció

Az internet böngészése során sokszor belefutunk olyan weboldalakba, melyek bizonyos tartalmi elemei animáltak. Ebben a cikkben ezt szeretném kifejteni, hogy pontosan milyen típusú animációkat használnak manapság a felkapottabb oldalak.

Milyen típusú animációkat, effekteket használnak a weboldalak?

Az első és legalapvetőbb: a belépési animáció

Ahogy neve is mutatja, egy tartalmi blokk megjelenésének animálását jelenti, például lehet áttűnés, beúszás, forgás és szinte bármi amit el tudunk képzelni

A következő a kattintás

Ezt az animációt kattintással lehet kiváltani. Erre egy példa amikor egy “kérdések és válaszok” menüpontnál, az oldallátogató rákattint az egyik kérdésre és alatta lenyílik a válasz..

Görgetés

Napjainkban még nem annyira elterjedt a görgetés animáció. Görgetni kell az oldalon, az animáció aktiválásához. Ez lehet nagyobbodás, rázkódás, eltolás, áttűnés és még sok más. Olyan oldalak használják, amik igyekeznek rámenni a “WOW” hatásra és már az adott résznél megfogni érzelmileg az oldal látogatóit. Az ilyen olvasókból később nagyobb eséllyel lesznek visszatérő látogatók, illetve ha az az oldal célja akkor vásárlók.

Hover hatás

Ez szakszóval leírva “hover effect”, ami annyit tesz, hogy amikor az egerünket a blokk fölé visszük, akkor annak más tulajdonságai lesznek. Például megváltozik a színe, megnő, vagy épp kicsit elfordul. Egyik legtöbbet használt helye a menü.

Végül a kijelölés hatás.

Ezt viszonylag keveset látni weboldalakon, általában tabulátorral lépkedve lehet elérni az adott mező kijelölését, és ez által az animációt vagy épp csak stílusbeli váltást.

Összegezve

Rengeteg féle animáció típus van, amikből igyekeztem a legfontosabbakat felsorolni a cikkben. Remélem ezzel a tudással a jövőben te is könnyebben elkészíted majd a kívánt effekteket. Ha ismersz még olyan animációt, effektet, ami még nem szerepel a listában, úgy kérlek azt oszd meg velem a hozzászólásoknál.