Mi az az élő chat?

Mi az az élő chat?

Mai cikkben bemutatom, mi is az az elő chat. Megnézzük, hogy mikor érdemes weboldalba építeni és használni, illetve példát is fogok rá hozni.

Mi is az az élő chat?

Röviden, nagyon hasonló egy facebook üzenethez. Az oldal látogatója kap egy anonim azonosítót a rendszertől, amit lement a saját böngészője sütijei közé. Innen fogja tudni a chat programunk, hogy a látogató most először jár az oldalunkon, vagy esetleg már máskor is felkereste azt. A legtöbb program esetében, mielőtt válaszolni szeretne az ügyfélszolgálatos a feltett kérdésre, először csatlakoznia kell a látogató által indított beszélgetéshez.

Mikor és hogy érdemes használni?

Használata függhet a választott programtól, de általánosságban elmondható, hogy egyszerű. A különböző beállítások jól érthetőek és általában teljeskörűek. Azonban szinte mindegyik ilyen program admin felülete erősen nyelvfüggő, a beállítások angolul szerepelnek, annak ellenére, hogy a végeredményként felugró ablak szövegezését be lehet állítani magyarra. Érdemes olyan élő chat programot választani, amihez készítettek mobilos applikációt is.Ez azért fontos, mert ma már mindenkinek okostelefonja van és amíg számítógépen böngészőben véletlen bezárjuk azt a fület, ahol megkapnánk a bejövő üzenetet, addig a telefon biztosan pittyegni fog. WordPress esetében, a telepítés igen egyszerű, általában elég a hozzá tartozó plugint felrakni. Sima weboldal esetén a chat program beállításai között találunk egy pár soros forráskódot, amit az oldalunkba kell beillesztenünk. Ez egy javascriptes forráskód szokott lenni, amit lehetőleg már az oldalunkon futó többi JS kódhoz illesszünk. Akkor érdemes az oldalunkba építeni ilyen élő chat programot, ha használni is fogjuk! Ez azért fontos, mivel igazán jól mutat, ha van ilyen az oldalon, viszont hosszútávon inkább negatív hatása van a látogatókra nézve, ha mindig kikapcsoljuk.

Milyen élő chat programot ajánlok?

A piacon rengeteg féle és típusú élő chat program van. Ezek többsége kifogástalanul elvégzi a feladatát. Én a saját oldalamhoz a Smartsupp -ot választottam. Ennek okai:
  • Ingyenes az alapverzió, ami kissebb vállalkozások esetén bőven elég
  • A beállításai egyszerűek, egyértelműek és teljeskörűek
  • Könnyen lehet automatikus üzenetet hozzáadni
  • Több ügynököt is lehet egy céges profilhoz kapcsolni
  • Könnyű az oldalba építése, akár WordPress, akár egyedi oldal esetén
  • Videó felvételt is készít, amit bekapcsolva visszanézhetjük, hogy az oldalra látogatók mit csináltak. (Beviteli mezők tartalmát természetesen nem veszi fel.)
  • Van hozzá mobilos alkalmazás

Összegzés:

Az élő chat egy nagy erőssége lehet az oldalaknak, ha megfelelően használjuk. Sikerült felkeltenem érdeklődésed, te is szeretnél élő chatat oldaladon? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj árajánlatot, vagy ingyenes konzultációt!