Esküvő webdesign - bemutató design - készítette PDIGITALFOX, Nyíri Péter

👀 Mi az a látványterv?

A látványterv bemutatja hogyan fog kinézni egy még el nem készült program, applikáció, weboldal. A szöveges tervek leírása mellett elengedhetetlen a könnyebb eladhatóság érdekében látványtervet készíteni.

Miért érdemes látványtervet készíteni?

Egy látványterv sokat elárul a program későbbi működéséről: szemlélteti a megrendelő számára, hogy pontosan mit is fog kapni a pénzéért cserébe.

Egy megfelelően elkészített látványterv segítségével a még meg nem írt rendszer megnézhető, részben kipróbálható, tesztelhető. Így már a tervezési szakaszban előjönnek egyes logikai/kinézeti problémák.

Egy látványterven sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb a kért változtatások elvégzése mint egy már elkészült program esetében, így összességében jelentős összeget spórolhat a megrendelő.

Mire figyeljünk látványterv rendelésekor?

Látványterv rendelésekor a következőkre figyeljünk:

  • NĂ©zzĂĽk meg a kĂ©szĂ­tĹ‘ referenciáit, csak akkor válasszuk, ha a stĂ­lusa a mi Ă­zlĂ©sĂĽnknek megfelel.
  • Legyenek kiforrt elkĂ©pzelĂ©seink, kĂĽlönben a folyamatos változtatás költsĂ©ges lehet.
  • FigyeljĂĽnk a határidĹ‘kre! Mindig a kĂ©rt idĹ‘n belĂĽl válaszoljunk a kĂ©szĂ­tĹ‘nek, valamint ne kĂ©ssĂĽnk a szĂĽksĂ©ges anyagok elkĂĽldĂ©sĂ©vel!
  • Milyen kĂ©pek kerĂĽlnek majd a látványtervbe? Ha saját, akkor nincs semmilyen jogi kĂ©rdĂ©s.  Ha viszont 3. fĂ©ltĹ‘l származĂł kĂ©peket szeretnĂ©nk felhasználni, Ăşgy ĂĽgyeljĂĽnk arra, hogy vagy szabadon felhasználhatĂł, vagy a licensszel rendelkezĹ‘ kĂ©pek Ă©s ikonok kerĂĽljenek felhasználásra. Amennyiben a kĂ©szĂ­tĹ‘ keres kĂ©peket, Ăşgy minden esetben kĂ©rjĂĽk el a fájlok forrását.
  • KĂ©rjĂĽnk határidĹ‘t a kĂ©szĂ­tĹ‘tĹ‘l
  • A szerzĹ‘dĂ©sben mindenkĂ©pp szerepeljen ingyenes utĂłlagos mĂłdosĂ­tás vállalása, mert könnyen elĹ‘fordulhat, hogy egyes elemek, megvalĂłsĂ­tások nekĂĽnk nem tetszenek.
  • Ha már látványtervet rendelĂĽnk, Ăşgy azt több kijelzĹ‘ felbontásra rendeljĂĽk meg, ne csak egyre.
  • RendelĂ©s elĹ‘tt kĂ©rjĂĽk meg a kĂ©szĂ­tĹ‘t, hogy az egyes verziĂłkat is mutassa meg nekĂĽnk, ezzel elkerĂĽlve azt, hogy csak a vĂ©gsĹ‘ verziĂłban derĂĽl ki, hogy valamit máskĂ©pp gondoltunk.

Mihez lehet látványtervet készíteni?

Szinte bármihez. A látványterv lényege, hogy a későbbi kinézetet határozza meg,ebből következik, hogy minden weboldalhoz, applikációhoz, programhoz lehet és érdemes is készíteni.

Milyen színeket érdemes használni?

Rendeléskor érdemes megadni egy színárnyalatot, színskálát, amire a kért dizájn épüljön.A jó színválasztás, harmonizál a tartalmi elemekkel és a szövegrészek megfelelően olvashatóak, valamint a címsorok, felhívás szövegek kitűnnek a többi közül.

Hogyan válassz stílust?

Az esetek többségében a téma már megad egy irányt, amire később ki lehet alakítani a látványterv stílusát.

Ha nem lenne ötletünk, akkor még mindig érdemes ellátogatni a konkurenciához, hogy ők mit használnak.

Összegzés

Egy látványterv készítése egyszerűnek tűnhet, de nem az. A megfelelően elkészített kinézethez rengeteg munka szükségeltetik. Az aktuális trendek ismeretében megszámlálhatatlan sok verzión keresztül vezet az út mire az eljut a megrendelőhöz.

Ezért is fontos mind a megrendelő és a készítő közötti kommunikáció, amely elengedhetetlen a megfelelő minőségű, mindkét félnek tetsző munka elkészítéséhez.

Szeretnél egy weboldalt, vagy a régit terveztettnéd újra? Mi segítünk! Látogass el egyedi látványterv készítése oldalunkra, nézd meg látványterveinket és ha elnyerték tetszésedet, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!