Esküvő webdesign - bemutató design - készítette PDIGITALFOX, Nyíri Péter

👀 Mi az a látványterv?

A látványterv bemutatja hogyan fog kinézni egy még el nem készült program, applikáció, weboldal. A szöveges tervek leírása mellett elengedhetetlen a könnyebb eladhatóság érdekében látványtervet készíteni.

Miért érdemes látványtervet készíteni?

Egy látványterv sokat elárul a program későbbi működéséről: szemlélteti a megrendelő számára, hogy pontosan mit is fog kapni a pénzéért cserébe.

Egy megfelelően elkészített látványterv segítségével a még meg nem írt rendszer megnézhető, részben kipróbálható, tesztelhető. Így már a tervezési szakaszban előjönnek egyes logikai/kinézeti problémák.

Egy látványterven sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb a kért változtatások elvégzése mint egy már elkészült program esetében, így összességében jelentős összeget spórolhat a megrendelő.

Mire figyeljünk látványterv rendelésekor?

Látványterv rendelésekor a következőkre figyeljünk:

  • Nézzük meg a készítő referenciáit, csak akkor válasszuk, ha a stílusa a mi ízlésünknek megfelel.
  • Legyenek kiforrt elképzeléseink, különben a folyamatos változtatás költséges lehet.
  • Figyeljünk a határidőkre! Mindig a kért időn belül válaszoljunk a készítőnek, valamint ne késsünk a szükséges anyagok elküldésével!
  • Milyen képek kerülnek majd a látványtervbe? Ha saját, akkor nincs semmilyen jogi kérdés.  Ha viszont 3. féltől származó képeket szeretnénk felhasználni, úgy ügyeljünk arra, hogy vagy szabadon felhasználható, vagy a licensszel rendelkező képek és ikonok kerüljenek felhasználásra. Amennyiben a készítő keres képeket, úgy minden esetben kérjük el a fájlok forrását.
  • Kérjünk határidőt a készítőtől
  • A szerződésben mindenképp szerepeljen ingyenes utólagos módosítás vállalása, mert könnyen előfordulhat, hogy egyes elemek, megvalósítások nekünk nem tetszenek.
  • Ha már látványtervet rendelünk, úgy azt több kijelző felbontásra rendeljük meg, ne csak egyre.
  • Rendelés előtt kérjük meg a készítőt, hogy az egyes verziókat is mutassa meg nekünk, ezzel elkerülve azt, hogy csak a végső verzióban derül ki, hogy valamit másképp gondoltunk.

Mihez lehet látványtervet készíteni?

Szinte bármihez. A látványterv lényege, hogy a későbbi kinézetet határozza meg,ebből következik, hogy minden weboldalhoz, applikációhoz, programhoz lehet és érdemes is készíteni.

Milyen színeket érdemes használni?

Rendeléskor érdemes megadni egy színárnyalatot, színskálát, amire a kért dizájn épüljön.A jó színválasztás, harmonizál a tartalmi elemekkel és a szövegrészek megfelelően olvashatóak, valamint a címsorok, felhívás szövegek kitűnnek a többi közül.

Hogyan válassz stílust?

Az esetek többségében a téma már megad egy irányt, amire később ki lehet alakítani a látványterv stílusát.

Ha nem lenne ötletünk, akkor még mindig érdemes ellátogatni a konkurenciához, hogy ők mit használnak.

Összegzés

Egy látványterv készítése egyszerűnek tűnhet, de nem az. A megfelelően elkészített kinézethez rengeteg munka szükségeltetik. Az aktuális trendek ismeretében megszámlálhatatlan sok verzión keresztül vezet az út mire az eljut a megrendelőhöz.

Ezért is fontos mind a megrendelő és a készítő közötti kommunikáció, amely elengedhetetlen a megfelelő minőségű, mindkét félnek tetsző munka elkészítéséhez.

Szeretnél egy weboldalt, vagy a régit terveztettnéd újra? Mi segítünk! Látogass el egyedi látványterv készítése oldalunkra, nézd meg látványterveinket és ha elnyerték tetszésedet, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!