Weboldal készítés az évek során

Weboldal készítés az évek során

A weboldal készítés trendjei sokat változtak az elmúlt években. De mi változott, mitől lesz egy oldal elavult, vagy éppen új típusú?
Régen teljesen más szemléletet használtak a szakemberek a weboldalak készítésekor. Ez nem meglepő, mivel más volt a technológiai háttér is, illetve a felhasználói igények is mások voltak.

Telezsúfolt oldalak

Korábban az volt a fontos, hogy minél több információt zsúfoljunk egy oldalba. Ennek az volt az oka, hogy a lehető legtöbb információt igyekeztek a tulajdonosok átadni az oldal látogatóinak.

Középpontban az asztali kinézet

Az okostelefonok és tabletek megjelenése előtt mindenki számítógépen internetezett. Ma az egyik legelképzelhetetlenebb dolog, hogy csak az asztali kinézettel foglalkozzunk, hiszen egyre többen interneteznek telefonról. A weboldal készítés egyik legfontosabb része manapság a mobilbarát kinézet kialakítása. Ha többet szeretnél tudni a mobilbarát kinézetről, olvasd el ezt a cikkünket!

Kevesebb kép,animáció – több szöveg

Ennek az oka is valahol a technológia fejletlenségben keresendő. Régen elképzelhetetlen lett volna olyan oldal, ami tele van animációkkal, effektekkel, hatalmas akár 4K-s elemekkel. Ennek egyszerű oka, hogy még akkor lassabbak voltak a számítógépek és az internet.

Mit tartunk ma szem előtt weboldal készítés során? 

A kevesebb néha több

Ma már a weboldal készítők igyekeznek csak a szükséges tartalmat kirakni az egyes oldalakra. Ezzel is fókuszálva az oldal látogatójának figyelmét.

Egyszerű, letisztult dizájn

A mai divat szerint elavult a nagy színes blokkok használata, illetve az erős árnyékok használata. Előtérbe került viszont az egyszerű, letisztult dizájn, figyelemkeltő, ügyesen szerkesztett, megvágott képekkel. 

Animáció és effekt

Egy korszerű weboldalt ma már elképzelni sem lehet különböző animációk, effektek nélkül. 

Egy animált, effektelt oldal nagyon jó eséllyel fogja meg a látogató figyelmét, de szem előtt kell tartani, hogy nem lehet az oldalt tele zsúfolni sem.

Összegzés

Jól látható az utóbbi 1-2 évtizedben mennyit fejlődött a technika és ennek milyen hatásai lettek a weboldal készítés szempontjából. Idővel minden weboldalt érdemes felújítani ha versenyben akarunk maradni.