Egyoldalas weboldal előnyök & hátrányok

Egyoldalas weboldal előnyei és hátrányai

A digitális térben egyre nagyobb trend az egyoldalas weboldal készítés. Több és több vállalkozás választja a weboldalak ezen formáját. Számos indokot fel lehet sorolni a választásuk mellett és ellen. Ebben a cikkben ezeket az előnyöket és hátrányokat fogom felsorolni. 

Az előnyei az egyoldalas weboldal készítésnek

  • Könnyű a történetmesélés 
  • Javítja a felhasználói élményt
  • Ideális mobilok számra
  • Gyorsan lehet kiemelkedő weboldalt létrehozni 

Negatívumok:

  • Megosztottság
  • Nehéz követni a felhasználókat
  • A weboldal SEO-ja 
  • Az egyoldalas weboldal betöltési sebessége

Előnyök

Könnyű a történetmesélés 

Az egyoldalas weboldalon sokkal könnyebben lehet az oldal látogatóit irányítani, hogy milyen információ után mit lásson, a szerkezeti felépítésnek köszönhetően. 

A felhasználók nagyon rövid időt töltenek el egy weboldalon. Így kulcsfontosságú, hogy ebben a kevés időben a megfelelő tartalmat kínáljuk látogatóink számára. Ezzel pedig hosszútávon növelni fogjuk tudni a weboldalunk teljesítményét.

Felhasználói élmény

Az internetezőknek egyre kevesebb türelmük van, egy weboldalt jobban megnézni. Mindenki szeretné a lehető leggyorsabban megtalálni az oldalon azt a kulcsinformációt, amit éppen keres vagy amire szüksége van. Tény, hogy átlagosan egy látogató nem tölt 15 másodpercnél többet egy oldalon, ezért ebben az időtartamban kell az oldalnak megfognia a látogatóit. 

Mobilbarát

Az napjainkban már természetes, hogy egy weboldal mobilbarát, viszont itt többről van szó. Mobilon nehezebb a menüben a különböző aloldalak között navigálnunk és megtalálni azt az oldalt amit keresünk. 

Az egyoldalas weboldal készítés során, egyszerűbb az egy oldalt optimalizálni mobilos megjelenésre. Ebben az esetben a látogatóknak pusztán le kell görgetni az oldalon a kívánt információig.  

Gyorsan elkészül az oldal 

Fejlesztési szempontból az egyoldalas weboldal készítés lényegesen egyszerűbb feladat, mint a több oldalt magába foglaló weboldal. Ezért ez érzékelhető mind a készítési időben, mind pedig az árban. 

Egy oldalnál pedig sokkal több idő – és energia jut a weboldal stílusára, kinézetére. Ez pedig jobb felhasználó élményt eredményezhet. 

Hátrányok

Megosztottság

Egy oldalba sűríteni egy weboldal tartalmát nem lehetséges, miközben minden lényegi részt ki szeretnénk fejteni.

Az egyoldalas weboldal lényegretörő, a látogatók figyelmének fenntartására törekszik. Ezért, azokat a felhasználókat, akik speciálisan egy adott dolgot keresnek, azokat nehezebben fogja megtartani az oldalunk. 

Nehéz követni a felhasználókat

Egy weboldal készítés után az egyik legfontosabb teendő, hogy mérjük a weboldalunk teljesítményét. Erre a kézenfekvő megoldás a Google Analitycs. Amennyiben vállalkozásunk egyoldalas weboldallal rendelkezik, abban az esetben elveszítjük az egyik legfontosabb eszközt, ami a felhasználók tevékenységének a követése. Ez azt mutatja meg a tulajdonosnak, hogy az látogatók milyen aloldalakról milyenekre navigálnak.   

A weboldal SEO-ja 

A legtöbb vállalkozás szeretne előre kerülni a különböző keresőkben, mint a Google-ban, hogy több organikus megtekintése legyen az oldalának.

Sajnos az egyoldalas weboldalt sokkal nehezebb optimalizálni több dologra anélkül, hogy nagyon spam szerkezetű legyen. Továbbá az egy oldal esetében csak 1 darab oldal cím és leírás áll rendelkezésünkre. 

Sajnos az egyoldalas weboldal nem ad lehetőséget blog írására sem. 

Az új tartalom feltöltése oldalunkra pedig az egyik legfontosabb tényező, hogy elől tartsuk oldalunkat a különböző keresőmotorokban. 

Az egyoldalas weboldal betöltési sebessége

A Google korábban közzétette, hogy az egyes oldalak betöltési idejét is használja a keresési találatok rangsorolásakor. 

Továbbá nem csak a SEO-ra (azaz a keresőoptimalizálásra), lehet negatív hatással a lassan betöltődő oldal, hanem a felhasználói élményre is. Ha túl sokáig töltődik egy oldal, akkor a látogató könnyen elhagyhatja. Így a vállalkozásunk potenciális ügyfeleket veszíthet. 

Összegzés

A bejegyzésben igyekeztem összefoglalni, hogy az egyoldalas weboldal készítés milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a vállalkozás számára. Remélem, nagyobb rálátást tudtam biztosítani a weboldal típusok tulajdonságaira.