ingyenesen felhasználható képek

Hol találhatok ingyenesen felhasználható képeket az interneten?

5 + 1 oldal ahonnan ingyenesen lehet képeket és ikonokat letölteni

Az interneten eltöltött pár percnyi kereséssel gyakorlatilag korlátlan mennyiségű, jó minőségi képhez jutunk. Ezért igen csábító, hogy ezeket fel is használjuk saját weboldalunkon, blogunkon. Komoly problémába ütközhetünk, ha szerzői jogvédelem alatt álló képet használunk.

Így fontos kiemelni, hogy az interneten fellelhető képek túlnyomó többségét sajnos nem használhatjuk fel szabadon!

Rengetegen nincsen  tisztában azzal, hogy nem lehet bármilyen képet bárhogyan felhasználni, amit a Google keresés után listáz számunkra. Ennek egyszerű oka, hogy attól hogy az adott grafikus tartalom elérhető az interneten, annak a felhasználási jogai továbbra is a  készítőhöz tartozik. 

De vajon akkor hol lehet jó minőségű, teljeskörűen felhasználható képet találni weboldalkészítéshez blog bejegyzésekhez, közösségi média oldalakra vagy akár hirdetésekhez illetve egyéb promóciós célokra? 

A mai cikkben hozunk néhány példát arra, hol találhatunk ingyenesen felhasználható képeket és grafikákat az interneten. Pontosabban ezek olyan oldalak, amik rendelkeznek a képek felhasználási jogával és azokat mi is megkapjuk. 

Mielőtt felsorolnánk a  weboldalakat FONTOS, hogy mindenki ellenőrizze az oldalak licencszerződését, mivel ezt az idővel változhat vagy korlátozottak lehetnek bizonyos felhasználások esetén. 

Az alábbiakban felsorolt weboldalakon a felhasználási feltételek, illetve licencek alatt tájékozódhatunk arról, hogy pontosan milyen esetekben és hogyan használhatjuk a képeket.

A jobb érthetőség céljából nézzük meg milyen  általános licenc típusokkal találkozhatunk:

Néhány általánosabb licenc:

Creative Commons licenc

A Creative Commons egy nonprofit szervezet, ami lehetővé teszi a kreativitás és az ismeretek megosztását és felhasználását úgy, hogy az adott mű tulajdonosa a jogok egy részét átruházza a felhasználókra. 

Több típusa létezik, általában ingyenes felhasználást tesznek lehetővé néhány korlátozással. Ha szeretnél többet megtudni, itt További információkat találsz!

Royalty free licenc

A gyakorlatban ez a legelterjedtebb licenc típus. Mint neve is mutatja, bizonyos kikötések mellett jogdíjmentesen felhasználhatóak a képek. A feltételek megszabják, hogy milyen felületen jelenhet meg a kép (például weboldalon megjelenhet, de óriásplakáton nem) illetve, hogy nyomtatott médium esetén hány darabig (például szórólap) ingyenes a felhasználás.

Itt is fontos kiemelni, hogy bár neve azt sugallja, ezek a képek sem feltétlen ingyenesen felhasználhatóak, elsősorban akkor, ha a fenti feltételeken felül szeretnénk felhasználni! 

Ha kiváncsi vagy, itt További információkat olvashatsz!

Ingyenes oldalak listája: 

Unsplash

Az Unplash több mint 300 000 képet tartalmazó oldal. A képeket ingyenesen lehet használni szinte bármilyen módon, kivéve konkurencia weboldalon lévő megosztást. 

Pexels

A Pexelsnek is rendelkezik licenccel, amely egyértelműen leírja hogyan lehet felhasználni a képeket és hogyan nem.

Free Images

Több mint 300 000 ingyenes képet biztosít számunkra a saját licence mellett. Ez a licensz egyértelműen ismerteti, hogyan lehet használni a képeket.

Kaboompics

Kaboompics szintén saját licencet használ. A leghasznosabb az adott oldalon, hogy lehetőséget biztosít színek szerinti keresésre.

Stocksnap.io

A Stocksnap oldalának licence lehetőséget biztosít a képek ingyenes letöltésére mind kereskedelmi mind nem kereskedelmi felhasználáshoz.

+1 grafikák, vektor alakzatok

Flaticon 

A Flaticon olyan jelentős a piacon, hogy szinte mindenki itt kezd el először szétnézni, amikor valamilyen vektoros ikonra van szüksége. Fontos, hogy a Flaticon a FreepikCompany szervezet része és a következő a licencük.

Összegzés

Mint ahogy a felsorolásból is látszik, több olyan oldal is létezik szerencsére, ami ingyenesen felhasználható képeket biztosít számunkra. Ennek ellenére hangsúlyozom, hogy a licencet mindenki olvassa el, az adott oldalaknál, hogy biztosan fel tudja-e használni arra képeket, amire szeretné. 

 Ha tudsz még ilyen és ehhez hasonló oldalakat, akkor azt írd meg nekünk és később frissítjük a listánkat.